tag:blogger.com,1999:blog-939849587224514353.post4501016045904435712..comments2023-10-23T09:59:52.826-07:00Comments on rongybaba konyha: ZABKÁSA KÓKUSZTEJJELagneshttp://www.blogger.com/profile/05068386850448083031noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-939849587224514353.post-24616140709301890902009-06-23T02:27:39.201-07:002009-06-23T02:27:39.201-07:00Kicsit utána olvastam. Most még kevésbé gondolom e...Kicsit utána olvastam. Most még kevésbé gondolom ezt igaznak, mert ezek a fehérjebontó gátlók nem csak hő, de pH érzékenyek is, többnyire pH 3-nál elpusztulnak, a gyomor pH-ja pedig meglehetősen savas (ennél 10x 100x savasabb, pH 1-2 körüli). Amik meg pH érzéketlenek, azok a 30 perc 100 °C is bírják, amennyire láttam. Szóval szerintem a hőkezelés fölösleges és/vagy eredménytelen.Alihttps://www.blogger.com/profile/01607764193337511217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-939849587224514353.post-81259467593541139602009-06-22T05:18:44.407-07:002009-06-22T05:18:44.407-07:00Reméljük olvassa ezt valami nálam nagyobb biológus...Reméljük olvassa ezt valami nálam nagyobb biológus is, mindenesetre szerintem a hőkezelés dolog nem igaz.<br /> Szerintem ez a gondolat két helyről táplálkozhat, az egyik, hogy minden mag számára evolúciós szempontból hasznos dolog lenne átérni a bélcsatornán sértetlenül, így téve meg nagy távolságokat. Tehát logikus lenne, ha tartalmaznának fehérjebontó gátlókat.<br />Másrészt pedig onnan, hogy a hüvelyesek különösen a szója valóban tartalmaznak ilyeneket és azokat tényleg nem szerencsés nyersen enni.<br />Egyszóval nem állítom, hogy ez a hőkezelés dolog nem igaz, de azt viszont igen, hogy én soha nem hallottam róla, és a guglival sem jutottam semmi olyasmire, ami ezt bizonyítaná. Arról nem is beszélve, hogy még ha ez igaz is, akkor is mérlegelni kellene, hogy mi a hasznosabb/károsabb. Mert addig az oké, hogy mondjuk a gátló fehérje elbomlik, de mi bomlik még el, jó-e, hogy az is elbomlott?<br />Bonyolult, csak azért írtam ezt ide, mert hivatalból kellene, hogy véleményem legyen a dologról, de persze nincs:-)Alihttps://www.blogger.com/profile/01607764193337511217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-939849587224514353.post-88051958258232351192009-06-22T04:08:35.695-07:002009-06-22T04:08:35.695-07:00Biztosan nagyon finom volt, még van pár szem eper,...Biztosan nagyon finom volt, még van pár szem eper, lehet, hogy holnap reggelre készítek én is. :)<br />Viszont az jutott eszembe, hogy a zabpelyhet sem szabadna legalább 15 perces hőkezelés nélkül enni. Még ha egy éjszakára be is áztatjuk, az nem elég. A hasnyálmirigy által termelt fehérjebontó enzim működését gátló anyagokat tartalmaznak a gabonafélék, amik 15 perc hőkezelés után lebomlanak.<br />Sokáig ettem nyersen, most vagy megfőzöm, vagy 15 percre szárazan berakom a sütőbe, és akkor ízre nem váltoik.Bridgehttps://www.blogger.com/profile/08058429582975006091noreply@blogger.com