2009. május 17., vasárnap

MIÉRT JÓ EGYSZERRE SOKAT FŐZNI? (:-)

Az utóbbi időben nem sok kedvem, energiám van főzni, a konyhában csak a túlélés a célom: minden nap valami nagyon egyszerűt, gyorsat készíteni, de arra sincs időm, hogy legalább feljegyezzem magamnak a jól sikerült recepteket, pedig néha jó lenne.

Mindig érdekel, hogy más kisgyerekes anyukák miket és hogyan főznek, ha nem akarják tésztával etetni a gyereküket (mert gondolom, tésztával minden gyerek ellene egész héten, legalábbis az enyémek biztosan, de hetente maximum egyszer főzök tésztát, mostanában sokszor egyszerű bolti pestoval, hát igen, néha belefér ez is).
Ami nagyon bevált nálam, hogy páratlan napokon (:-) mondjuk csak zöldségeket párolok, vagy sütök össze (pl. kevés olivaolajon), néha teszek hozzá balzsamecetet és azt esszük mondjuk kuszkusszal és salátával, páros napokon pedig a maradék zöldségeket fel tudom használni pl. gabonafasírthoz vagy rakott zöldséghez.
(mindig sok zöldséget kell egyszerre csinálni, mert a maradékkal biztosan sok másnapi főzést meg lehet takarítani).
Például a brokkolit:
1. nagyon finom szendvicskrémet lehet belőle csinálni, rozskenyérre kenni, sajttal megszórva melegszendvicset sütni.
2. legutóbb összeturmixoltam a maradék párolt brokkolit egy babkonzervvel, kevertem hozzá tojást, kölespelyhet, fűszereket, szezámmagot, apró fasírtokat sütötem, pitakenyérbe tettük, uborkával és fokhagymás joghurttal leöntve, nagyon finom falafel-utánzat volt:).
ezek tipikusan azok az ételek, amik megismételhetetlenek, de attól olyan finomak.
3. csőben sült brokkoli, Szonja egyik kedvence. Leöntöm besamellel, szórok rá sajtot és beteszem a sütőbe.

Leírom a tegnapi ebédet, hátha másnak is jól jön a konyhai túléléshez:)

Tegnapelőtt (nyílván páratlan nap volt:) olajon dinszteltem répát, karalábét, zöldhagymát, cukkinit, ez volt az ebéd egyik része (ja és kockáztam bele 2 hajában főtt krumplit is, ami előző napról maradt a hűtőben) volt mellé mozarellás-paradicsomos cukkini meg borsós rizs. Másnapra a mozarellás cukkini maradékát Ali elvitte ebédre, nekünk maradtak a mindenféle zöldségek, amiket összeturmixoltam, kevertem hozzá egy tojást, len- és szezámmagot, kevés tejet és lisztet (mondhattam volna úgy is, hogy belekevertem palacsintatésztába) és a goffrisütőben kisütöttem. Ezt a goffrisütős ötletet egyébként itt kaptam valakitől a blogon, remek ötlet, mert gyorsan átsül minden felesleges olaj nélkül.
Miközben sült, spenótot csináltam hozzá, az tényleg 2 perc alatt készen van. A gyerekek imádták.
(majd folytatom)

1 megjegyzés:

ritarozi írta...

Hát én ezt a bejegyzésedet csak ma olvastam, de nagyon hálás vagyok a benne lévő ötletekért. Meg persze azért is, amiért eredetileg idekeveredtem. Tavaly nyár óta visszatérő kedvencem a kapros-cukkinis quiche-ed!