2008. május 8., csütörtök

ALMATORTA

Ezt a nagyon gyors, receptet Franciaországban tanultam, a tésztába lehet édes tölteléket is tenni (tarte) vagy sósat is (quiche). Amikor az Alliance-ban tanítottam, ez volt az egyetlen francia recept, amit megbeszéltünk órán, amikor a konyha volt a téma, mert nagyon egyszerű és rögtön két finomság is készíthető belőle: a Tarte aux pommes (almatorta) és a quiche. (arról nem is beszélve, vajon hányféle quiche-t lehet elkészíteni....)
Panna szülinapjára almatortát sütöttem.
20 dkg finomliszt
12 dkg vaj
1 tojássárgája
csipet só
1-2 evőkanál hideg víz
((1 kávéskanál cukor))
ezt az omlós tésztát gyorsan összegyúrom, beteszem a hűtőbe (folpackban, hogy ne száradjon ki), majd kb egy óra múlva kibélelek vele egy tortaformát, az aljára párszor villát szúrok, előmelegítem a sütőt (180 fok).
Az almát meghámozom, cikkekre vágom, körbeteszem, és berakom a sütőbe.
Közben a héját megpárolom 2 citrom kifacsart levében (+ 2 evőkanál víz vagy gyümolcstea - nálam épp az volt-)
amikor a héjak szép puhák, alaposan lecsöpögtetve kis szűrővel kiveszem (fantasztikus ilata van), teszek bele barnacukrot, és ezt a szirupot a kész tortára locsolom.

Nincsenek megjegyzések: