2009. április 27., hétfő

SPÁRGA

A legegyszerűbb, ha a megtisztított, kettőbe vagy háromba vágott spárgákat egy olívaolajas tűzálló tálba teszem, nagyon enyhén sózom, alufóliával befedve a forró sütőbe rakom 10-15 percre, amikor kész, meglocsolom balzsamecettel és szobahőmérsékleten tálalom.
(persze, csak ezért nem érdemes bekapcsolni a sütőt, ha épp más nem akar benne sülni, lehet párolni is).
Nagyon finom szendvicsbe téve, és főleg majonézzel... Jó, hogy tavasz van!
A másik nagyon hasonló, egyszerű spárgarecept:
megpárolom. hajában főtt krumplit felkockázok, összekeverem vele a ropogósra párolt spárgát, kevés hidegen sajtolt olajat teszek rá, megszórom kb. 2 evőkanál parmezánnal és beteszem a sütőbe.
Tegnap délben ezt ettük. Ma a maradékra (ami természetesen hideg volt) balzsamecetet és egy kis citromot is tettem, kevertem bele rucolát és egy darab paradicsomot. Nagyon finom volt, bár a kicsik nem szerették, csak mi ketten Borival (ők tésztát ettek pestoval).
Rucolát egyébként most vettünk először, ez volt az első saját konyhai felhasználásom:).

4 megjegyzés:

Miner.hu írta...

Szia!

Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog RSS-ét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

Üdvözlettel:
Miner.hu

Tímea írta...

Szia Ági!
Hú, de régen voltam a "konyhádban"!!!!
Azt szeretném kérdezni, hogyan választasz spárgát? Lehet kapni nálunk is a biopiacon zöldet és sárgát is, de amikor még régebben vettem sokszor fás és/vagy keserű volt, és senkinek nem ízlett. Ahhoz meg nagyon drága, hogy esetleg ki kelljen dobni, ill. én eszem meg az egészet. köszi Timi

agnes írta...

Timi, én sem vagyok egyáltalán szakértője, igazság szerint mi azt szoktuk nézni, hogy lehetőleg magyar legyen, ha nem magyar, akkor osztrák. Szerencsénk szokott lenni. Ha kicsit is fonnyadtabbnak, szárazabbnak tűnik, nem vesszük meg, de szerencsénk szokott lenni, szinte sosem fás. ja, és én a zöldet szoktam választani.

Tímea írta...

Múlt szombaton vettem végül egy köteg nagyon szép, vékony, zöldspárgát a biopiacon, csak tűzálló tálban sütőben megpároltam, nagyon ízlett, de a fás részeket nem sikerült megúszni. Levágtam a végeit, próbáltam lehúzogatni a külső rostokat, de nem igazán sikerült rájönnöm, hogy mitől függ, mert volt egész vékony, ami fás volt, és vastagabb, amelyik egyáltalán nem. Majd még próbálkozom, de elég drága így csak óvatosan (1000,-1500,-/köteg, nem mértem meg kb. 70 dkg lehetett)