2010. március 21., vasárnap

vegán MÁKOS-MEGGYLEKVÁROS SÜTI


Mondhatnám, hogy zserbó, mert annak indult, de a végeredmény teljesen más lett, úgyhogy igazából nincs neve:).

Miután rájöttem, hogy a zserbó a világ egyik legegyszerűbb sütije, sokféleképpen kipróbáltam: baracklekvár-dió, szilvalekvár-mák és meggylekvár-mák töltelékkel. Volt olyan is, hogy valamivel több tésztát gyúrtam össze, és az egyik réteg dió-baracklekvár, a középső fahéjas alma, a harmadik szintén dió-baracklekvár volt (na ez már nem is emlékeztetett a zserbóra, de finom volt (és nagyon laktató:)).
A zserbó egyébként nem csak az egyzserűsége miatt az egyik kedvenc sütim, de ha jön hozzánk valaki, mindig azt mondom, hogy azért ezt sütöttem, mert ez egy igazán magyar finomság (remélem, igaz). Ez a mostani vegán változat szerintünk nagyon jól sikerült, gyorsan fel is jegyzem, mert szükségem lesz még rá...

(A kiindulási recept egyébként ez volt, az elkészítését nem írom le újra.)

350 g teljes búzaliszt
80 g kókuszzsír
40-45 ml olaj
10 g élesztő
50 g barna nádcukor
1 csipet sütőpor
1,5 dl növényi tej (nálam most szója+rizs)

töltelék:
150 g mák + 70 g barna nádcukor
1 nagy üveg meggy- vagy szilvalekvár fele

A máz már nem hiányzott róla egy kicsit sem...

3 megjegyzés:

dorothy írta...

Szia, lehet,hogy csak látványra, de ez a süti a zserbóra hajaz, csokimáz nélkül dió helyett mákkal, vegánul, mondhatom eléggé vagány! :))

irisz írta...

teszteltük és eszméletlen jó kis süti, akár zserbó, akár nem :)

Alina Pesti írta...

Szia! Ehhez az adaghoz mekkora tepsit használsz?