2007. augusztus 26., vasárnap

DARÁZSFÉSZEK

60 dkg liszt (ennek most a fele teljesörlésű, de szoktam csinálni kizárólag graham lisztből is)
30 g élesztő
2 tojássárgája
1 kanál cukor
2 kanál olaj
tej kb 5 dl, mindig a liszttől függ, lényeg, hogy a tészta ne legyen lágy.

A töltelékhez 8 dkg vaj
15 dkg porcukor

másfél- két dl vaniliával ízesített tej
Az élesztőt megfuttatom kb másfél dl cukros tejben, hozzáöntöm a liszthez, hozzáadom a tojásokat és folyamatosan annyi tejet, hogy könnyen kezelhető legyen a tészta (ne legyen lágy), végül az olajat is hozzákeverem és hagyom kelni kb egy órát.
Utána lisztezett deszkára borítom, téglalap alakúra nyújtom, kb ujjnyi vastagra, megkenem vajjal (egy picit félreteszek belőle) és megszórom porcukorral Ijesztő látni rajta a rengeteg cukrot, de attól lesz majd finom, hogy karamellizálódik benne, szóval nem érdemes kispórolni belőle. Összesodrom 2-3 újjnyi vastag csíkokra vágom, ezeket a csigákat pedig közel egymás mellé teszem egy kivajazott sütőedénybe, én a nagymamámtól örökölt tűzálló mázas cseréptálat szoktam használni. még egy pici margarinnal meglocsolom és a hideg sütőbe teszem, hőlégkeverővel kb 160 fokra kapcsolom, anélkül magasabbra...
amikor már késznek tűnik, de még nem piros, akkor forró, vaniliás tejjel meglocsolom, hogy ne száradjon ki, és hagyom megpirulni.

(Amióta Panna megszületett, most csináltuk először tejjel, azelőtt a tejet egyszerűen vízzel helyettesítettem).

Nincsenek megjegyzések: