2007. augusztus 14., kedd

KLASSZIKUS GYEREKKEDVENC: A PIZZA

A nálunk nagyon-nagyon bevált, rengetegszer kipróbált pizzatészta-recept:

400 g liszt (én általában réteslisztet szoktam használni, de csináltam már finomlisztből is és graham lisztből is, mindegyik változat nagyon finom!)
40 g élesztő
2,5 dl langyos víz
csipetnyi cukor
2 csapott kávéskanál só
3-4 evőkanál olivaolaj

beleszórom egy tálba a lisztet, a közepébe ások egy kis gödröt:), belemorzsolom az élesztőt és annyi langyos vizet öntök rá, amennyi belefér a mélyedésbe, végül a vízbe beleteszem a csipet cukrot.
Így hagyom kelni kb fél órát... Amikor már így néz ki:
akkor beleöntöm a maradék vizet, sót, olajat és összekeverem a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától teljesen elválik és egy kis gombóc lesz belőle. Hagyom kelni megint minumum fél, de inkább egy órát.

Közben elkészítem a szószt, amihez hagymát dinsztelek, fokhagymát, beleteszem a bazsalikomot, paradicsomot, amikor forr, már le is zárom.
A tésztát, miután már szépen megkelt, 4-5 részre osztom, kerek pizzalapokat formálok belőlük (nem egyszerre, az elsőt minél előbb beteszem a forró sütőbe, amíg sül, készül a második....). Mi úgy szeretjük, ha jó vékony a tésztája:
A tésztát beleterítem a pizzasütőbe, teszek rá szószt, megszórom kukoricával vagy teszek rá bármit, ami éppen van itthon, szórok rá sajtot (többfélét is, a pannónia nagyon finom) és beteszem a forró sütő legalsó rácsára. pár perc alatt készen van.

3 megjegyzés:

horváth mónika írta...

Szia Ági!
Leírom a padlizsános pizza receptjét, hátha nektek is ízleni fog. Legnagyobb meglepetésemre a gyerekek is inkább ezt ették, mint az - általuk kért - szalámisat!
Hagymát pirítok, ráteszem az apró kockákra vágott padlizsánt, sózom, borsozom. Ha kész, teszek hozzá a paradicsomszószból. Ezzel kenem meg a pizzát és juhtúrót teszek a tetejére. (Legutóbb már nem pépesítettem a botmixerrel és így jobban ízlett mindenkinek.)

agnes írta...

Szia Mónika,
nagyon örülök az új pizza-ötletednek, biztos, hogy ki fogom próbálni, mert nagyon tetszik! Majd megírom, ha eljutok odáig.

panka írta...

Szia Ági!
Képzeld, tegnap megmentett minket ez a recept. :-) Vendégeket vártunk, és néhány órával az érkezésük előtt, mikor nekiálltam volna főzni, kiderült, hogy romlott marhahúst adtak el nekünk, így a tervezett marhatokány ugrott...
Először nagyon elkeseredtem, mert a közelünkben már semmilyen normális bolt nem volt nyitva, de végül jött a mentőötlet: pizza. Emlékeztem rá, hogy a legegyszerűbb pizzareceptet nálad láttam, úgyhogy megkerestem, megcsináltam, rápakoltam amit itthon találtam, és mindenki nagyon elégedett volt vele. :-)