2010. február 27., szombat

ASZALT TÖNKÖLY - SALÁTA









Nagyon szeretjük az aszalt tönkölyt, finom, könnyen emészhető gabona. Még érés előtt learatják a tönkölybúzát, aztán áztatják, végül aszalják, ezért elkészítésekor nem feltétlen kell beáztatni. (mostanában a DM-ben is szoktam kapni osztrák aszalt tökölyt).
Szoktunk belőle levest, egytálételt, kenyérre való kencét készíteni (ehhez fűszerekkel megfőzzük, kb felét turmixoljuk mustárral, vagy paradicsommal, aztán az egész magvakat belekeverjük a masszába).
Ehhez a salátához kell:
2 bögre aszalt tönköly
4 bögre víz
1 konzerv hámozott paradicsom
lilahagyma, fokhagyma, petrezselyem
olivaolaj, balzsamecet, bazsalikom, só

A tönkölyt kétszeres mennyiségű vízben főzöm, forrás után kb egy órát kislángon.
Egy fej lilahagymát felkockázok, felét félreteszem, a másik felét olajon megdinsztelem, hozzáadom a fokhagymát, a bazsalikomot és a paradicsomkonzervet, sűrűre főzöm.

A kész tönkölyt leöntöm balzsamecettel, kevés olajjal, sózom, hozzákeverem a paradicsomszószt és a maradék fél lilahagymát, megszórom egy csokor apróra vágott petrezselyemmel, lezárom az edényt és egy éjszakát hagyom pihenni a hűtőben.
önmagában is és köretként is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: