2008. január 27., vasárnap

PÜSPÖKKENYÉR

Sok olyan süti van (pl. kalácsok), amibe csak a tojás sárgája kell. A fehérjéket ilyenkor a mélyhűtőbe szoktuk tenni, és ha van elegendő, akkor akkor lehet belőle püspökkenyeret sütni.
Hozzávalók:
1 fehérjéhez
20 g liszt (teljes kiőrlésű),
30 g porcukor
10 g olvasztott vaj
A fehérjéket (a konkrét esetben 8 fehérjénk volt) kemény habbá verem, hozzákeverem a lisztet és a cukrot a csoki darabokat (100 g volt). Mandula, citronád és "narancsád", mazsola, darált mogyoró egy a szekrényben kallódó aszalt sárgadinnye van még benne. (magyarul minden, ami van otthon és finom). A legvégén hozzákeverem az olvasztott vajat és őzgerinc formába öntöm. 150 C˚-on sokáig (jócskán több volt, mint fél óra lehet hogy egy egész) sütöm.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ugyanúgy készítem mint a piskótát.Először kemény habbá verem a fehérjét a cukorral,majd a minden finomságot összekeverve a liszttel(állítólag akkor nem süllyed le a sok hozzávaló a süti aljára)keverem óvatosan a habba,és a végén az olvasztott vajat.Sziasztok,pusziCsilla

Ali írta...

Én gyerekkoromból emlékszem, hogy a cukros tojásfehérje is jól habbá verhető, de csak később jutott eszembe, hogy úgy kéne csinálnom. Mindenesetre a cukor+liszt+minden más sorrend is tökéletesen működött.