2008. június 3., kedd

TEJSZÍNES KARALÁBÉ-EGYTÁL

Amikor azon gondolkodtam, mit kellene főzni ebédre a karalábéból, akkor úgy képzeltem ezt az ételt, hogy juhtúróval megszórom, a tetejét joghurttal leöntöm. Egyszer majd úgy is kipróbálom, most nem volt itthon juhtúró, volt viszont egy holnapi lejáratú tejszín, ezért azt használtam fel.
Főztem néhány krumplit hajában, nem teljesen puhára, felszeleteltem 2 karalábét nagyon vékony szeletekre, néhány paradicsomot illetve két zöldhagymát (a zöldjét is).
Egy vaslábasba tettem egy sor szeletelt krumplit, rá a nyers karalábét, arra az előzőleg megdinsztelt zöldhagymát, paradicsomszeleteket, újabb karalábét, krumplit, végül megint paradicsomot (közben egy picit néha sóztam a rétegeket), majd leöntöttem tejszínnel.
A tejszínt előtte megmelegítettem a hagymás lábasban, tettem bele egy csokor petrezselymet, reszelt ementáli sajtot, sót, fokhagymát és szerecsendiót. Amikor kihült, belekevertem egy felvert tojást.
Hozzá saláta tökmagolajjal és balzsamecettel.

6 megjegyzés:

Lívi írta...

Nyam-nyam, juj! ez nagyon jól hangzik! :-) Így is, meg juhtúrósan-joghurtosan is! :-)

agnes írta...

Szia Lívi, így elég semleges íze van, de a gyerekek szerették, viszont legközelebb biztos juhtúróval próbálom ki. Meg márványsajttal is biztos finom lenne, de azt én most nem eszem;)
Azért szeretek ilyesmiket főzni, mert ha előző este megfőzöl pár krumplit hajában, akkor sitty-sutty kész az ebéd:D

Lívi írta...

Hopp, most nézem! A tojást elfelejtettem! :-O
Szóval megcsináltam ma: juhtúrós tejföllel.
Ízre nagyon finom lett, de a karalábé sajnos kicsit kemény maradt, pedig nagyon vékonyra vágtam. Ja, és rengeteg levet eresztett!
Na, azért ez nem okozott gondot az elfogyasztásában! Bogi, aki egyébként olyan mennyiségeket eszik, mint egy kismadár, kétszer evett belőle! :-) (Ez azt jelenti, hogy kb. 5 felnőtt evőkanálnyi mennyiséget evett :-D )

agnes írta...

Lívi, nálam nem volt sok leve (miután hagytam fedő nélkül is sülni, elpárolgott, mondjuk, lehet, hogy a tojás is egybe tartja, meg a reszelt sajt) és a karalabé nekem sem volt puha, de mi szeretjük, ha nem főnek szét a zöldségek. Akkor nekem mázlim van Pankával, ő néha tényleh elképesztő mennyiségheket eszik! 5 felnőtt evőkanálnyi ebéd meg se kottyan neki;)
Juhtúróval még én is ki fogom próbálni:)

Lívi írta...

Én egyáltalán nem is sütöttem fedővel! :-o
Na, majd legközelebb (mert a karalábé úgy biztos jobban megpuhul)

agnes írta...

juj de sajnálom. én vagyok a hülye, mert nem írtam oda:(
szóva ha jól emlékszem, kb fél óra volt fedővel aztán 10 perc anélkül.
bocs:DDD