2008. augusztus 17., vasárnap

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR

Pár hónapja sütöttem először dagasztás nélküli kenyeret, mert mindenhol azt hallottam, olvastam, hogy ez a legegyszerűbb kenyérsütés, de nekem jobban tetszett a megszokott - amíg ki nem próbáltam...
Hátha rajtam kívül más is így van ezzel, leírom ide a receptet, amit a google segítségével ezen az oldalon találtam. A recept nagyon tökéletes, gyakorlatilag semmit nem változtattam rajta csak annyit, hogy én mindig egész kenyeret sütök belőle, nem bucikat, illetve csak fehér lisztből sosem próbáltam ki, a lisztek arányát többnyire variálom, de nálam minimum 500 g belőle teljes kiörlésű (általában tönköly) liszt. Bármilyen arányban keverem, a végeredmény mindig nagyon finom, természetesen minél "teljesebb", annál sűrűbb, ilyenkor néha lecsalok egy picit a lisztből. Ez itt például 100% teljes tönköly. Ha nincs benne finomított liszt, akkor nem 750, csak 730 grammot használok: Ez itt 500 g teljes őrlésű tönköly, 250 finomított:550 g teljes, 200 fehér:

Végül a recept:
750 g liszt
1 evőkanál szárított élesztő
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál méz
500 ml víz
100 ml tej
A lisztbe szórom az élesztőt, sót, elkeverem.
beleteszem a mézet, ráöntöm a tej és a víz langyos keverékét, gyorsan összegyúrom és hagyom kelni másfél órát. Bő egy óra múlva bekapcsolom a sütőt 250 fokra egy üres vaslábassal.
Másfél óra múlva a tésztát lisztezett deszkára borítom, a széleit felhajtom, akár egy batyut, majd megfordítom, hogy a szép, egyenletes fele legyen felül. Kinyitom a sütőt, leveszem a vaslábas fedelét és a batyut - a hajtásokkal az alján- beleteszem a lábasba.
A fedőt visszateszem, kb fél óra alatt készre sütöm, majd kiveszem és egy rácson hagyom kihűlni.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia.
Végig fedővel sütöd a kenyeret,és hál literes a lábas?
Én 12 órásat szoktam sütni,de kifogompróbálni, mert ez gyorsabb.
Üdv.Marcsi

agnes írta...

Szia Marcsi,
igen, végig fedővel, de így is mindig nagyon szép színe lesz. A lábas kb 7 literes szerintem, de valamivel kisebb is elég lenne. Én a 12 órásat még nem próbáltam, mert ezt találtam első keresésre és nagyon bevált, remélem, neked is... elhatározástól számítva 2-2,5 óra alatt készen van;)
Ági

Lobelin írta...

Szia!
Tetszik ez a recept-) Igaz még sosem sütöttem kenyeret, de ezt szívesen kipróbálnám... a vaslábosra okvetlenül szükség van, anélkül nem lehet megsütni (pl. rácson, vagy kenyérsütő formában)? Te nem próbáltad még? nekem ugyanis nincs vaslábasom...
Köszi!
Üdv. Bea

agnes írta...

Szia Lobelin,
hű, még nem próbáltam, de szerintem kellene működnie pl. római tállal vagy olyan jénaival is, aminek van teteje. Biztos, hogy nem csak a vaslábas a jó...

ritique írta...

Szia Nyagi!

Megcsináltam a kenyeret, az íze remek! Könnyű volt elkészíteni.
Csak egy bajom van vele, hogy a közepe lágy maradt, nem tudod az miért lehet, talán a sütőmmel van a baj?
Köszi
Rita