2008. augusztus 17., vasárnap

DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR

Pár hónapja sütöttem először dagasztás nélküli kenyeret, mert mindenhol azt hallottam, olvastam, hogy ez a legegyszerűbb kenyérsütés, de nekem jobban tetszett a megszokott - amíg ki nem próbáltam...
Hátha rajtam kívül más is így van ezzel, leírom ide a receptet, amit a google segítségével ezen az oldalon találtam. A recept nagyon tökéletes, gyakorlatilag semmit nem változtattam rajta csak annyit, hogy én mindig egész kenyeret sütök belőle, nem bucikat, illetve csak fehér lisztből sosem próbáltam ki, a lisztek arányát többnyire variálom, de nálam minimum 500 g belőle teljes kiörlésű (általában tönköly) liszt. Bármilyen arányban keverem, a végeredmény mindig nagyon finom, természetesen minél "teljesebb", annál sűrűbb, ilyenkor néha lecsalok egy picit a lisztből. Ez itt például 100% teljes tönköly. Ha nincs benne finomított liszt, akkor nem 750, csak 730 grammot használok: Ez itt 500 g teljes őrlésű tönköly, 250 finomított:550 g teljes, 200 fehér:

Végül a recept:
750 g liszt
1 evőkanál szárított élesztő
1 csapott evőkanál só
1 evőkanál méz
500 ml víz
100 ml tej
A lisztbe szórom az élesztőt, sót, elkeverem.
beleteszem a mézet, ráöntöm a tej és a víz langyos keverékét, gyorsan összegyúrom és hagyom kelni másfél órát. Bő egy óra múlva bekapcsolom a sütőt 250 fokra egy üres vaslábassal.
Másfél óra múlva a tésztát lisztezett deszkára borítom, a széleit felhajtom, akár egy batyut, majd megfordítom, hogy a szép, egyenletes fele legyen felül. Kinyitom a sütőt, leveszem a vaslábas fedelét és a batyut - a hajtásokkal az alján- beleteszem a lábasba.
A fedőt visszateszem, kb fél óra alatt készre sütöm, majd kiveszem és egy rácson hagyom kihűlni.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia.
Végig fedővel sütöd a kenyeret,és hál literes a lábas?
Én 12 órásat szoktam sütni,de kifogompróbálni, mert ez gyorsabb.
Üdv.Marcsi

nyagi írta...

Szia Marcsi,
igen, végig fedővel, de így is mindig nagyon szép színe lesz. A lábas kb 7 literes szerintem, de valamivel kisebb is elég lenne. Én a 12 órásat még nem próbáltam, mert ezt találtam első keresésre és nagyon bevált, remélem, neked is... elhatározástól számítva 2-2,5 óra alatt készen van;)
Ági

Lobelin írta...

Szia!
Tetszik ez a recept-) Igaz még sosem sütöttem kenyeret, de ezt szívesen kipróbálnám... a vaslábosra okvetlenül szükség van, anélkül nem lehet megsütni (pl. rácson, vagy kenyérsütő formában)? Te nem próbáltad még? nekem ugyanis nincs vaslábasom...
Köszi!
Üdv. Bea

nyagi írta...

Szia Lobelin,
hű, még nem próbáltam, de szerintem kellene működnie pl. római tállal vagy olyan jénaival is, aminek van teteje. Biztos, hogy nem csak a vaslábas a jó...

disa írta...

85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室

ritique írta...

Szia Nyagi!

Megcsináltam a kenyeret, az íze remek! Könnyű volt elkészíteni.
Csak egy bajom van vele, hogy a közepe lágy maradt, nem tudod az miért lehet, talán a sütőmmel van a baj?
Köszi
Rita