2010. január 9., szombat

TÖKMAGOS "VEGAZSÍR"

a neve rettentően mulatságos, de az íze nagyon finom.

fél kocka (kb. 125 g) kókuszzsír
egy nagy fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
4 evőkanál tökmagolaj
2-3 evőkanál durvára őrőlt tökmag
2 csapott kiskanál fűszersó (ennek a mennyisége nyílván a szárított fűszer - só keverékének arányától függ, nálam rapunzel volt).

A kókuszzsírnak kb a felét megolvasztom, betleteszem az apróra kockázott hagymát, kicsit később a szintén apróra vágott fokhagymát, a tökmagot és amikor a hagymát készre pároltam, hozzákeverem a sót, a zsír másik felét és a tökmagolajat. Amikor kész, egy üvegbe öntöm. Fogyasztás előtt akár egy órával is érdemes kivenni a hűtőből, mert hidegen alig kenhető (vagy több növényi olaj kell hozzá, de akkor valami semlegesebb ízű szerintem). Mondjuk, nem is kell éppen hűtőben tárolni...

1 megjegyzés:

Osoa írta...

Isteni finom lett!
Ez volt a masodik vegazsirom, az elso ez volt: http://hobbifozocske.blogspot.com/search?q=vegazs%C3%ADr
De a tokmagos nekunk sokkal jobban izlik. Ja, es a krumplilangos is nagyon jo lett es milyen egyszeru!
Koszi! Orsi