2010. október 24., vasárnap

BÚZA

500 g búzát megőröltünk, adtunk hozzá 100 g finom lisztet, 400 ml langyos tejet, 2 evőkanál étolajat, 2 tojássárgáját, hozzákevertünk 100 ml tejből, egy kiskanál barnacukorból és 30 g élesztőből készült kovászt és hagytuk 2 órán át kelni.

Amikor megkelt, kinyújtottam, megkentem 60 g olvasztott vajjal és szórtam rá 130 g (rengeteg:) barna nádcukrot, felekertem, 2-3 cm-es csigákat vágtam, kivajazott tűzállótálba tettem, hideg sütőbe, amit 170 fokra kapcsoltam.
Amikor majdnem készen volt, 150 ml vaníliás tejjel meglocsoltam és pirosra sütöttem.

A gyerekek szerint nagyon kevés volt és sokkal finomabb, mint a fehér lisztből készült eredeti (Horváth Ilona-féle) darázsfészek. Persze, szerencsénk van, mert a malmot nyáron 20 euroért vettük a bolhapiacon - nem működött tökéletesen, Ali csinálta meg, nagyon fantasztikus lett, egészen más mindennek az íze frissen őrölve. A legolcsóbb és legkedvesebb konyhai gépem:) és hozzá szintén bolhapiacos ősrégi szépséges szitát is talátunk.

2 megjegyzés:

Tímea írta...

Én is akarok egy ilyen pasit, aki vesz nekem egy malmot és még meg is javítja! Sütnék neki darázsfészket vagy bármit...
Na jó, csak vicc volt. De jó, hogy rátok talált ez a csodaszép malom!Legyen benne sok örömötök! Pelyhesíteni is tudtok vele? A rozsos és árpás ételek nekünk is gondot okoznak, de majd gondolkodom.

agnes írta...

Szia Timi,
sajnos nem pelyhesít, de nem lehet minden egyszerre. Nem hiszem, hogy gyakran lehet ilyesmibe botlani, mi nagyon régóta vadásszuk már, de majd szólok, ha látok megint malmot (viszont, ha az is kicsit defektes lesz, akkor azt a te pasidnak kell majd megjavítania:).