Régebben sok kenyeret sütöttünk, de amióta Ausztriában lakunk, nem nagyon szoktam kenyert sütni, mert nincs elég motivációm, annyira finom kenyereket veszünk, főleg rozskenyeret... A mai rozsnapon is azt eszünk vacsorára, kencékkel (avocadokrém, tökmagos vegazsír).
(Pedig egy rozsos egytálételt szerettem volna, de elfelejtettem beáztatni tegnap a gabonát, majd legközelebb).
A képet a nagylányomtól kaptam, még harmadikban rajzolta, amikor a gabonákról tanultak:).
5 megjegyzés:
Hát, a rozsra nekem sincs általában ötletem sajnos, de nagyon üdvözlöm az ötleted, hogy feljegyzed ide a gabonanapjaitokat!:-) Én is időnkánt rálelkesülök a gabonák szerinti heti beosztásra, tényleg jó!:-)
Rozsos muszaka
Hozzávalók:
600 g burgonya
200 g rozspehely
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
50 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
150 g padlizsán
150 g paradicsom
3 gerezd fokhagyma
100 g vöröshagyma
500 ml joghurt
só, pirospaprika, köménymag, borsikafű, kakukkfű, oregánó
1. A burgonyát héjában megfőzöm.
2. A rozspehelyből hagyományos módon pörköltet készítek. Annyi különbséggel, hogy mikor a víz (kb. két és félszeres mennyiséget) felforrt lezárjuk és lefedve dagadni hagyjuk!
3. Egy tűzálló tál alját kiolajozom és zsemlemorzsával megszórom.
4. Jön a rétegzés:
alulra krumplikarikák kerülnek, aztán jön egy kis fűszer, aztán padlizsán és paradicsom karikák, és ennek a tetejére a rozspehelypörkölt, aztán megint egy kis fűszer, majd ismét padlizsán és paradicsom karikák, majd rozspehely pörkölt, aztán fűszer, és a tetején újra krumplikarikák.
5. A joghurtba elkeverem a tönkölylisztet és az egészet a tetejére öntöm. Mehet rá még reszeltsajt.
180 fokon 35-40 perc
Eredeti recept forrása: Gabonaételek - a Nap ajándékai
Jaj de jó, Idrah, köszönöm, bár rozspelyhet nem találok sehol, Sopronban is néztem (dm, gyógynövényboltok stb.), ott rendeltem is a jövő hétre, majd akkor próbálom ki:)
Szió!
Sokszor használom, pl. süteményekbe is bátran. Sütöttem már cukkinifasírtot úgy, hogy lereszeltem a cukkinit, vegamix-szel, sóval és roszliszttel, illetve olajjal összekevertem, és kisütöttem tepsiben.
Legutóbb a hajdinasütimhez fele fele arányban használtam hajdinát és rozslisztet. Nagyon jó lett, amit azon is le tudok mérni, hogy a családom mire szétnéztem fél tepsinyi adagot benyomott. :)
http://biobrigi.blogspot.com
/2010/03/hajdina-piskota.html
Ebből indultam ki, de most kevés aszalt gyümölcs volt, több alma.
Olykor olyan érzésem van, hogy a sütemények gesztenyére emlékeztető ízt kapnak, ha rozzsal egészítem ki, így bátran ajánlom mindenkinek, mert nem lesz rossz tőle.
Brigi
Szia Brigi,
köszönöm a tippet, ki fogom próbálni.
Ági
Megjegyzés küldése