2007. november 18., vasárnap

RÉPÁS ZSÖMLE

450 g teljes kiörlésű tönkölyliszt
200 g finomliszt
kb 2 db (200 g sárgarépa)
5 dl tej
50 g élesztő
75 g margarin
fél evőkanál só
joghurt


(A recept szintén Szilvától van)
A sárgarépát durvára reszeltem.
A langyos tejbe kevertem az élesztőt, a sót, a répát. Hozzáadtam a lisztet és végül a margarint.
Amikor kétszeresére kelt, 2 rudat gyúrtam belőle, ezeket egyenként hat részre osztottam, lisztes kézzel zsömléket formáltam, a sütőlemezen még hagytam kelni, a tetejüket joghurttal megkentem, magokkal megszórtam és 200 °C-os sütőben 30 perc alatt mgsütöttem.

4 megjegyzés:

Lívi írta...

Na, megcsináltam!
Finom lett, gyorsan fagyasztottam is le belőle :-)

Neked is ragadós-nyúlós a tésztája? Én alig tudtam vele dolgozni, a formálás annyi volt, hogy kupacokat "placcsintottam" a tepsire. De nem volt itthon tönkölyliszt, úgyhogy sima búzalisztből csináltam (mármint teljes kiörlésű volt, csak nem tönköly). Lehet, hogy azért lett ilyen?

agnes írta...

((valamiért nem tudtam küldeni az előző beírást))
ha egy kelt tészta kezeletlennek tűnik nekem, akkor nagyon lisztes deszkára borítom, megfordítom, így minden oldala elég lisztes ahhoz, hogy nyújtsam, formáljam. Kettőből egyszer pont így jártam a zabpelyhes baguettel, pedig ugyanazok voltak az arányok - el sem akartam hinni, hogy lesz belőle valami, végül jó lett, de közben nagyon reménytelenül folyt és ragadt a tészta. Szóval az én tapasztalatom, hogy nem szabad ilyenkor sajnálni a lisztet:-)

Unknown írta...

Megsütöttem, finom lett, csak kicsit édes. Lehet, h ennek édesnek kell lennie?

Unknown írta...

Ja, és odaégett az alja (Zanussi gázsütő), 20 perc sütés után ki kellett vennem. Lehet, h a gáz ilyen rossz minőségű. Így is hetek óta emlegeti anyukám, neki sütöttem a karfiol krémleveshez! :D