2007. november 10., szombat

CSICSERIBORSÓFASÍRT (FALAFEL) + PITA

a falafelhez:
300 g csicseriborsó
1 tojás
petrezselyem, fokhagyma, koriander, kömény

a pitához:
400 g liszt
20 g élesztő
2.5 - 3 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
2 tk só
1 kk cukor

A liszt közepébe mélyedés, bele az élesztő, annyi víz, amennyi belefér (kb 1 dl), bele a cukor, kb fél óráig hagyom kelni az élesztőt, majd összekeverem a maradék vízzel, sóval, olívaolajjal, 8-10 kis gombócot formálok belőle lisztes kézzel, egymás mellé (valamennyire távol) teszem, letakarom és hagyom kb egy órát, majd újra külön-külön összegyúrom a gombócokat, a tenyeremben szétlapítom, sütőlemezre teszem. 200 fokra előmelegített sütőben néhány perc (kb 5) alatt mindkét oldalát megsütöm.

A csicseriborsót előző este beáztatom, reggel leszűröm, nyersen összeaprítom (géppel), teszek hozzá 1 apróra vágott hagymát, 3 gerezd fokhagymát, petrezselymet, két kiskanál koriandert 1 kiskanál köményt és a tojást (sót, borsot NEM).
Nem homogén, durván darabos, de egységes massza lesz. pihentetem kb fél órát, aztán kisütöm, pici gombócokat. nekem most kicsit szét akart esni, akkor egy evőkanál teljes őrlésű lisztet kell az egész masszához keverni.
Nyers zöldségekkel, fokhagymás joghurttal esszük, a gyerekek nagyon élvezik, hogy maguk pakolhatják bele, amit szeretnének...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

római kömény (cumin) kell a falafelbe, nem fűszerkömény (carum carvi).
Cumin