2008. augusztus 7., csütörtök

CSOKITORTA

Anyukám szülinapjára szerettünk volna tortát sütni, Ali azonnal mondta, hogy Bécsben sacher tortát kell, a csajok is örültek neki (amúgy nem nagy tortaevők...). Mivel fehérlisztünk egyáltalán nem volt itthon és csak ezért nem is akartam venni, beírtam a gugliba, hogy "sacher torta telejesőrlésű". Az első találat ez a biopontos recept volt, ez volt a kiindulási alap. A fehér lisztet persze kihagytam, az egyik dl olajat darált olajos magvakra, a sütőport szódabikarbónára cseréltem, a szójaital helyett tejet tettem bele.
Karobpor helyett finom fair trade bio kakaóport használtam.

500 g teljes őrlésű liszt
150 g barna nádcukor
100 g kakaópor
65 g darált mandula
1 teáskanál szódabikarbóna
vanília

0,8 l tej
0,1 l hidegen sajtolt étolaj
1 citrom leve

töltelék: baracklekvár
Az összetevőket elkevertem, vajazott, lisztezett formában 180 fokon megsütöttem, a tetejét levágtam (ez volt a kostoló), majd félbevágtam, megkentem anyukám finom baracklekvárjával, a tetejét pedig bevontam a csokival.
csokimáz:
150 g étcsoki
100 g barna porcukor
kb 3 ek víz
50 g vaj

A vízet felfőztem a cukorral, beletördeltem a csokit, amikor kissé kihűlt, belekevertem a vajat. Azonnal a tortára öntöttem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

szia!

jól értem, hogy 8 dl tejet kell belekeverni a piskóta tésztába?
nem vagyok nagyon tapasztalt, eddig csak a klasszikus 3tojás, 3kanál viz, + lisztes piskótát sütöttem. most pedig a lányom szülinapjára keresek bio csokitorta receptet, nagyon megtetszett, amit leírtál. csak ez a tejmennyiség valamiért soknak tűnik. köszönöm a választ előre is! pap szilvi

agnes írta...

Szia Szilvi,
igen, 8 dl tej, a tészta híg lesz. (egyébként maga a torta is hatalmas mennyiség)...
Remélem, ha megsütöd, ízleni fog, nektek is!