2007. szeptember 2., vasárnap

TÚRÓTORTA

Bori nyári születésnapjára mindig ilyen tortát szoktunk sütni, júniusban, amikor született, sok piros gyümölccsel lehet díszíteni. Legutóbb Nagyi születésnapjára sütöttük augusztusban, áfonyával és szederrel:
A tésztához:
125 g liszt
3 kiskanál sütőpor
100 g cukor
1 vaniliás cukor
2 tojás
3 evőkanál étolaj

a túróhoz:
500 g túró
5 dl joghurt
25 g (egy nagy zacskó) zselatin
180 g cukor
1 vaniliás cukor

sok gyümölcs

A torta tetejét mindig Ali szokta csinálni, így: a zselatint egy két decis pohárban vízzel összekeveri és lassan melegíti mikróban, míg teljesen feloldódik. Amikor picit lehűl, hozzákeveri az előzőleg már összekevert túróhoz, joghurthoz, cukorhoz.
Én előtte megsütöm a tésztát: mindet egyszerre elkeverek, papírral bélelt kapcsos tortaformában, előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm, kb 20-25 perc alatt.

Amikor már nem meleg a tészta, rátesszük a túrót, sok-sok gyümölcsöt keverünk bele, betesszük a hűtőbe. Amikor kezd dermedni, de még elég képlékeny, akkor díszítjük (hogy ne merüljenek el a gyümölcsök, de még egy picit bele lehessen nyomni a túróba, így nem mozdulnak el).

A végén tortazselét teszünk rá (mi a tortát mindig előző este szoktuk elkészítni, a zselét másnap reggel tesszük rá).

Nincsenek megjegyzések: