2008. szeptember 25., csütörtök

KRÉMLEVES HOKKAIDO TÖKBŐL

Én otthon ezt a tököt még sosem láttam (pedig állítólag nagy piacokon van), itt viszont tavaly ősszel, télen vendégségben többször is ettünk és nagyon finom volt. Ali a héten valamelyik nap ezzel jött haza a boltból (a kép rossz, a valóságban nem piros, hanem gyönyörű narancssárga):Aztán megkérdezte Bori egyik barátnőjének a mamáját, ő hogy csinálja a finom krémlevest, nagyjából követtem a receptjét (ő tejszínt önt hozzá, én azt kihagytam illetve gyömbért reszel bele a só és a bors mellé fűszerként, én ezt sem tettem). Szerintem bárhogy finom lesz, a lényeg a tök:).
Fantasztikusan melengető színek és ízek az ilyen borongós, esős napokra...A tököt megmostam, héjastól felkockáztam, beletettem egy lábasba, meglocsoltam kevés olivaolajjal, tettem hozzá egy nagy, kockára vágott krumplit és hagytam fedő alatt puhulni. Idővel kis vizet öntöttem rá, majd megszórtam Alnatura-s (DM) zöldségleves-porral, kevés sóval, egy kevés curryvel és hagytam, hogy teljesen puha legyen (meglepően gyorsan az lett).
A végén még víz, összeturmixoltam és kész. Gyors volt és lenyűgöző. (a hosszú sütőtökből nem szeretem a krémlevest, mert az édes. ez más).Egy serpenyőben szárazon folyamatos mozgatás mellett pirítottam kovászos rozskenyérből kockákat, amikor szép színe volt (és mellesleg fantasztikus illata), akkor nagyon kevés olivaolajjal meglocsoltam, de tényleg épp, hogy csak...

Hozzá a "második": 4 savanyú almát héjastól lereszeltem (nagylyukún), tettem hozzá 3-4 maréknyi zabpelyhet, egy kevés tejet és mert még hígnak láttam, egy kis teljes őrlésű tönkölylisztet, fahéjat, mást nem.
Serpenyőben kevés olajon egy kanállal szaggatva kisütöttem.

1 megjegyzés:

Tímea írta...

Mi is nagyon szeretjük, én zöldbabbal kuszkuszt is szoktam csinálni belőle, ill. Zsombornak ez lett a második étele az anyatej után és nagyon ízlik neki. Nem pürésítem,csak megpárolom egy pici vízben só nélkül és megeszegeti a kockákat.