2009. június 16., kedd

PALOTATORTA


Az alap Kata piskótája apró változtatásokkal: cukorból 100 helyett 75 grammot tettem bele, a sütőporból is levettem 25 %-ot, illetve beletettem az egész citromot.
És ehhez a tortához dupláztam mindent.

2,5 dl növényi tej (nálam nem növényi volt)
250 g teljes liszt
75 g barnacukor
1 citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat
3/4 csomag sütőpor
egy csipet szódabikarbóna
6 evőkanál olaj

180 fok, 20 perc.

A kész piskóta széleiből levágtam egy-egy darabot a közepéhez, félretettem.
A piskótát ketté vágtam, az alját megkentem eperlekvárral, rá vaníliás kölespudingot és eperdarabokat tettem, rá a piskóta tetejét.

A kölespuding: tej, kölesliszt, kukorica keményítő, vanília és egy kanál agavészirup (azért nem több, mert a torta tetején a marcipán úgyis nagyon édes). Én nem szeretek mérni, így pontosan nem tudom, de hozzávetőleg kb fél liter tejhez 3-4 csapott evőkanál kölesliszt és 2 csapott evőkanál keményítő.

A marcipán alapja már kb. egy hete a hűtőben pihent, a recept a Tortaimádó oldalról van (200 g mandula, nálunk barnacukor, víz), Ali készítette el és céklával festette be rózsaszínűre. (kb egy negyed, felkockázott cékla nagyon-nagyon kevés vízben főzve. A massza (ez a fenti mennyiség) 2 evőkanálnyi céklalétől lett ilyen jó színű).

A marcipánmasszát porcukros deszkán kinyújtottuk, rátettük a piskótára, a tetejére a kisebb piskótát, szintén marcipánnal bevonva.

A tölcséreket gőz fölött megolvasztott étcsokiba mártottuk, majd durvára őrölt mandulába forgattuk.
A maradék masszából Ali gombocokat gyúrt és azokat is megforgatta csokiban, mandulában.

JAVÍTOM,
mert a 200 mandula - 200 cukor az a sima marcipán. A máznak valóhoz több cukor kell, de ez úgyis kiderül a linkelt oldalon.
és ha már újra idekerültem a recepthez, leírtam a piskótát, hogy korrektebb legyen, ne csak a link legyen meg itt.

9 megjegyzés:

siccike írta...

Juj, de nagyon-nagyon ügyesek vagytok!:-) Tényleg jó helyen van ez a csajszi (meg a másik 3 is:-)! Házi marcipánon már én is gondolkodom egy ideje, de amit próbáltam, az mézzel volt, és nem jött össze a megfelelő eredmény...

Kata írta...

Ez gyönyörű lett és gratulálok!! :o)

agnes írta...

köszönjük:) és Kata, neked a receptet is:)))
Siccike,
igen, nem kevés a cukor, ami belekerül de a végeredmény tökéletes lett. Mézzel marcipánról még nem hallottam pedig nem is hangzik reménytelenül...

irisz írta...

asszti! ezért megéri kilencévesnek lenni! A marcipánt én is kipróbálom majd, és ez a céklával festés nagyon jó ötlet, a torta pedig meseszép.

agnes írta...

Írisz, köszi szépen:)
A céklától féltem egy kicsit (mindenhol csak azt találtuk, hogy ételfestékkel kell színezni), de nagyon klassz homogén lett. Jó lenne tudni, hogy zöldet pl. mivel lehetne. csalán? és narancssárgát? ez egy csomó érdekes kísérlet csak nem akarok annyi marcipánt etetni a csajokkal;)

siccike írta...

Zöld spenót, sárga kurkuma:-)

agnes írta...

igen, a kurkuma sárga, de nem narancs, hanem citromsárga, mondjuk nem tudom, milyen lenne a marcipánmassza homokszínéhez keverve:)
A spenóttal pedig az a tapasztalatom, hogy nem fest eléggé, vagyis talán csak akkor, ha sokat teszek hozzá de a spenót ízű marcipán nem hangzik jól:D

siccike írta...

Narancssárga = sárgarépa?:-) Most olvastam ezt és talán: http://mealsathome.blogspot.com/2009/06/good-intensions.html

agnes írta...

jaj de jó!!! zseniális, köszönöm, majd megrom, hogy bevált-e, mert biztos kipróbálom:)