2009. június 21., vasárnap

ZABKÁSA KÓKUSZTEJJEL

A "bircher müzli" mintájára, így az eperszezon legvégén.
Nagyon finom volt a ma reggeli zabkása: este beáztattam vízbe a zabpelyhet (ez azért jó, mert sokkal könnyebben emészthető annál, mintha frissen keverném reggel), reggelre a masszához kókusztejet kevertem és bele sok friss epret tettünk. Nagyon laktató és nagyon-nagyon finom reggeli.
A kókusztej + eper remek párosítás.

3 megjegyzés:

Bridge írta...

Biztosan nagyon finom volt, még van pár szem eper, lehet, hogy holnap reggelre készítek én is. :)
Viszont az jutott eszembe, hogy a zabpelyhet sem szabadna legalább 15 perces hőkezelés nélkül enni. Még ha egy éjszakára be is áztatjuk, az nem elég. A hasnyálmirigy által termelt fehérjebontó enzim működését gátló anyagokat tartalmaznak a gabonafélék, amik 15 perc hőkezelés után lebomlanak.
Sokáig ettem nyersen, most vagy megfőzöm, vagy 15 percre szárazan berakom a sütőbe, és akkor ízre nem váltoik.

Ali írta...

Reméljük olvassa ezt valami nálam nagyobb biológus is, mindenesetre szerintem a hőkezelés dolog nem igaz.
Szerintem ez a gondolat két helyről táplálkozhat, az egyik, hogy minden mag számára evolúciós szempontból hasznos dolog lenne átérni a bélcsatornán sértetlenül, így téve meg nagy távolságokat. Tehát logikus lenne, ha tartalmaznának fehérjebontó gátlókat.
Másrészt pedig onnan, hogy a hüvelyesek különösen a szója valóban tartalmaznak ilyeneket és azokat tényleg nem szerencsés nyersen enni.
Egyszóval nem állítom, hogy ez a hőkezelés dolog nem igaz, de azt viszont igen, hogy én soha nem hallottam róla, és a guglival sem jutottam semmi olyasmire, ami ezt bizonyítaná. Arról nem is beszélve, hogy még ha ez igaz is, akkor is mérlegelni kellene, hogy mi a hasznosabb/károsabb. Mert addig az oké, hogy mondjuk a gátló fehérje elbomlik, de mi bomlik még el, jó-e, hogy az is elbomlott?
Bonyolult, csak azért írtam ezt ide, mert hivatalból kellene, hogy véleményem legyen a dologról, de persze nincs:-)

Ali írta...

Kicsit utána olvastam. Most még kevésbé gondolom ezt igaznak, mert ezek a fehérjebontó gátlók nem csak hő, de pH érzékenyek is, többnyire pH 3-nál elpusztulnak, a gyomor pH-ja pedig meglehetősen savas (ennél 10x 100x savasabb, pH 1-2 körüli). Amik meg pH érzéketlenek, azok a 30 perc 100 °C is bírják, amennyire láttam. Szóval szerintem a hőkezelés fölösleges és/vagy eredménytelen.